0
06/09/2023
Yazıyı Beğenin & Paylaşın
Yazı Yorumları (0)
06/09/2023
Dijital Göçebe Vizesi Nasıl Alınır? Şartları Karşılıyor Musun?
Dijital Göçebe vizesi ve bu tanım ile ilgili her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.
Pandeminin ardından tüm dünyada yeni çalışma trendleri doğduğunu biliyoruz. Bu gelişime engel olamamakla birlikte bir yandan içinde nasıl var olacağımızı da keşfetmemiz gerekti. Mevcut çalışma trendlerinin arasında en fazla ilgi gören ise ”dijital göçebelik” oldu. Birçok yerde bu kavrama rastlamışsınızdır. Hem dijital hem göçebe! Peki bu ikisi bir araya geldiğinde ortaya nasıl bir insan çıkıyor? Bunun ayrıntılarını aşağıda yazacağım. Ama bundan önce bugünkü yazımın ana konusunu, ”dijital göçebe vizesi nasıl alınır?” üzerine şekillendirdiğimi belirteyim. Dilerseniz ayrıntıları birlikte keşfedelim!
Dijital Göçebe Nedir? Nasıl Dijital Göçebe Olabilirsiniz?
”Digital nomad” ya da ”teknolojik göçebe’‘ isimleriyle de bilinen dijital göçebe kavramı, zamandan ve mekandan bağımsız şekilde gerektiğinde seyahat ederken gerektiğindeyse örneğin yolda, sahilde, karavanında uzanırken veya plajda çalışabilen kişileri tanımlamak için kullanılan bir kavram. Dijital göçebeleri, işlerinin onu yönetmesine izin vermektense kendileri işlerini yönetmeyi seçmiş kişilerdir. Söz konusu göçebelere ileride çok fazla rastlayabilirsiniz. Bu ben de olabilirim! Hatta sen de!
Peki nasıl dijital göçebe olacağız? Evet, şu an kafanızda zor ve meşakkatli bir süreç canlanmış veya büyük bir bilinmezlik zihninizi sarmış olabilir. Ama neyse ki dijital göçebe olmak, mevcut işinizi sürdürmekten çok daha kolay! Bir laptop ve internete sahip olmanız yeterli! Hatta isterseniz sadece telefonunuzla bile işleri yürütebilirsiniz.
Dijital Göçebe Vizesi Nedir?
Dijital göçebe vizesi, sanal ortamlarda yapabildiğiniz bir mesleğinizin olması halinde, belli ülkeler tarafından o ülkede çalışabilmeniz ve yaşayabilmeniz için size verilen özel bir vizedir. Bunun için bazı şartları karşılamanız gerekiyor. Yani, sadece işinizi dijitalde yapıyor olmanız dijital göçebe vizesi almanız için yeterli değil!
Kimler Teknolojik Göçebe Olabilir?
Sorunun cevabı yine çok basit. Adı üstünde, dijital! Yani, internet aracılığıyla sürdürdüğünüz bir mesleğe sahipseniz örneğin bir blog yazarı, web tasarımcı, sosyal medya uzmanı, dijital pazarlama uzmanı veya Influencer’sanız dijital göçebe olmak için çabalamanıza gerek yok. Mesleğinizi yaparken ülke ülke dolaşmanız yeterli. Üstelik, siz bunu yapın diye vize veren ülkeler var! Kulağa çok hoş geliyor değil mi? Ama tahmin edersiniz ki bu ülkelerden pat diye vize alamıyoruz. Bunun için her birinin ayrı ayrı şartları var. Bunları tek tek araştırmanız gerekiyor. Şartları karşılayıp karşılamadığınızı tespit etmeniz lazım.
Dijital Göçebe Vizesi Nasıl Alınır?
Evet, yukarda da belirttiğim gibi her ülkeye özel bazı şartlar var. İsterseniz geçenlerde dijital göçebelik başvurusu yapmak isteyenlerin karşılamaları gereken şartları açıklayan Portekiz’in maddelerine bir göz atalım:
- Yaptığınız dijital işle aylık 2 bin 750 dolar kazandığınızı belgelemek (hatta son üç ayda gelirinizin bu düzeyi aştığını görmeleri lazım),
- İyi derecede İngilizce bilmek,
- En az bir yıldır uzaktan çalıştığınızı veya bir iş sözleşmesine sahip olduğunuzu ispatlamak,
- Doğal bir de pasaporta ihtiyacınız olacak.
Maddeleri okurken, muhtemelen üzerinde en fazla düşündüğünüz şey, aylık kazancı nasıl bu seviyede gösterebileceğiniz! Bununla birlikte uzaktan çalışarak bu kazanca sahip olmanız ülkemizde zor görünebilir. Ancak dijital göçebe olmayı kafanıza koyduysanız, bunun temellerini şimdiden atmanız gerekiyor. Bu nedenle yaptığınız işe değer katmanız mühim! Dil bilmiyorsanız dil öğrenin, tasarımcıysanız farklı programları öğrenerek işinizi geliştirin, SEO uyumlu içerikler üreten bir editörseniz, dijital pazarlamaya yönelin. Bunun gibi birçok farklı yol deneyerek, kendinize değer katın. Bu şekilde projeleriniz için müşterilerinizden daha fazla para talep edebilir ve buna değecek işler üretebilirsiniz.
Dijital göçebelik konusunda daha fazla bilgi almak için ”Dijital Göçebelik: Hangi Ülkeler Vize Veriyor?” başlıklı yazıya göz atabilirsiniz.
Daha ayrıntılı bir kaynak için ”Euronews: Avrupa’da uzaktan çalışmak isteyen yabancılara hangi ülkeler hangi vizeleri sunuyor?” haberine bakmanızı öneririm. Dijital göçebe vizesi konusunda ülke odaklı açıklamalara yer vermişler.