Capsulmag: Keşfedin ve Paylaşın.  Nasıl mı? 

Daha fazla sonuç...

Generic selectors
Yalnızca tam eşleşmeler
Başlık içinde ara
İçerik içinde ara
Post Type Selectors
Kategorilere Göre Filtrele
Astroloji
Capsul Haber
Dizi / Film
Ekoloji
Gastronomi
Goygoy
Keşif
Kültür-Sanat
Ma Monde ile İyi Yaşam
MAG
Seyahat
Tanışma Dosyası
Teknoloji
Aya Yorgi Tepesi

0

8 Dk

Seyahat

14/09/2023

8 Dk

Yazıyı Beğenin & Paylaşın

0

Yazı Yorumları (0)

Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.
İlk yorumu siz yazın!

Seyahat

14/09/2023

Hiç Böyle Güzel Bir Manzara Görmediniz: Aya Yorgi Tepesi

168 yazı
6 Yorum

Ah Aya Yorgi, ah Büyükada! Yıllar yılı bitmiyor efsanen, değil mi? İstanbul’u gezerek bitiremezsiniz. Zaten mesele bitirmek değil, hep gezmektir bu şehirde! İşte Büyükada’da bunlardan biridir. Hele o Aya Yorgi Tepesi yok mu… İstanbul’da mı yaşıyorsunuz yoksa sadece gezmeye mi geldiniz bilemem ancak bildiğim tek şey Aya Yorgi Tepesine kesinlikle gitmeniz gerektiğidir!

Aya Yorgi Tepesi, İstanbul’un Büyükada adasında bulunan bir tepedir. Büyükada, İstanbul Boğazı’nın Marmara Denizi’ne açılan İstanbul Adaları’nın en büyüğüdür ve ayrıca İstanbul’un en popüler adalarından da birisidir. Aya Yorgi Tepesi, Büyükada’nın en ünlü yerlerinden biridir ve adanın en yüksek noktasında yer almaktadır.

Aynı zamanda tepenin orada hemen bir kilise bulunmaktadır. Bu kilisenin adı ise Aya Yorgi Kilisesidir. Kilise, Bizans döneminde yapılmıştır. Kilisenin içinde çok sayıda fresk ve mozaik bulunmaktadır. Aya Yorgi Kilisesi, adanın tarihi dokusunu oluşturan önemli yapılardan birisidir. Ay Yorgi tepesine çıkıp güzelim Büyükada’nın manzarasını seyretmek isteyen insanlar, ruhani dünyayla bağlantı kurmak için de kiliseye gidebilirler.

Anlayacağınız üzere bir taşla iki kuş!

Büyükada Aya Yorgi Tepesi Neden Ünlüdür?

Aya Yorgi Tepesi

Büyükada Aya Yorgi tepesi, Büyükada adasının en yüksek noktasında yer almasından dolayı adanın en önemli ve en çok ziyaret edilen bölgelerinden biridir. Harika bir manzarası vardır. Kiliseyle de buluşunca eksi çağların izleri varmış gibi hissedersiniz.

Dağlar, taşlar, cıvıldayan kuşlar… Sanki bir peri masalının içindeymişsiniz gibi bir his kaplar içinizi. İnsanlar yeni kültürlerin peşinden koşmayı severler, dua etmeyi de severler. İşte bu yüzden yüzyılların kilisesine de gidebilirsiniz Ay Yorgi tepesinde keyifle manzaranın tadını çıkartırken.

Aya Yorgi Tepesinde Neler Yapılır?

Neler yapılmaz ki! Aya Yorgi tepesi, turistler ve yerli halk tarafından sıkça ziyaret edilir. Orada dilediğiniz restorana oturabilirsiniz, yorgunluk kahvenizi içebilirsiniz ya da Aya Yorgi Kilisesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Güzel fotoğraflar çekmeyi unutmayın bu arada!

Biraz da Büyükada’yı Tanıyalım: Hakkında Bilgiler

Büyükada, İstanbul Boğazı’nın Marmara Denizi’ne açılan İstanbul Adaları’nın en büyüğü ve en popüleri olan bir adadır, bu yüzden ziyaretçisi boldur. Büyükada, İstanbul iline bağlıdır ve İstanbul’un Anadolu Yakası’ndan İstanbul Adaları’na feribotlarla ulaşılabilir.

Büyükada adasında tarihi yapılar, plajlar ve doğal güzellikler bulunmaktadır. Büyükada adasının en ünlü yapılarından bazıları zaten bahsettiğimiz Aya Yorgi Kilisesi, İskele Meydanı ve Büyükada İskele Camii’dir. Büyükada adasında yaz aylarında çok sayıda turist olması nedeniyle oteller, pansiyonlar ve kiralık evler mevcuttur.

Adada ayrıca yürüyüş ve bisiklet turları düzenlenmektedir. Önceden at arabaları da vardı ancak çok şükür ki artık onlar yasaklandı!

Güzellikleri Bitmeyen Büyükada: Tarihi Yerler

Aya Yorgi Kilisesi

Büyükada, tarihi yerleri asla bitmeyen, mükemmel bir ada. İstanbul’un en büyük adasıdır, bu yüzden mekanları saymakla bitmez! İşte bunlardan bazıları…

  • Aya Dimitri Kilisesi: Büyükada’nın en eski yapılarından biri olan Aya Dimitri Kilisesi, 4. yüzyılda inşa edilmiştir. Kilise, Bizans döneminde İstanbul’un ilk kilisesi olarak kabul edilir ve Büyükada’nın simgesi sayılır.
  • Adalar Müzesi: Büyükada’nın tarihi ve kültürel mirasını sergileyen Adalar müzesi, Büyükada’da bulunan bir müze olup, ziyaretçilere Büyükada’nın tarihi, sosyal ve kültürel yapısı hakkında bilgi verir.
  • Büyükada Anıt Mezarlığı: Büyükada’da bulunan Anıt Mezarlık, İstanbul’un en eski mezarlıklarından biridir ve Büyükada’nın tarihi yapıları arasında önemli bir yere sahiptir. Mezarlıkta, Büyükada’nın tarihi ve kültürel mirasına ait çok sayıda eser bulunur.
  • Büyükada İskele ve Pazaryeri: Büyükada’ya geçiş yapılan iskele, Büyükada’nın tarihi ve turistik mekanlarından biridir. İskeleye yakın olarak yer alan pazaryerinde, Büyükada’nın yöresel ürünlerini ve emekçilerin zanaatlarını gösterdikleri birbirinden güzel el sanatı ürünlerini satın alabilirsiniz.
  • Büyükada Hristos Kilisesi: Büyükada’da bulunan Hristos Kilisesi, Büyükada’nın en önemli kiliselerinden biridir ve adanın tarihi yapıları arasında önemli bir yere sahiptir. Kilise, Büyükada’ya hâkim bir noktada yer alır ve adanın manzarasının en güzel noktalarından birine sahiptir.

Hop atladık feribota, geldik Büyükada’ya, değil mi? Gezdik, bol bol fotoğraf da çektik… Şimdi normal olarak acıkmanız gerekiyor, zira Büyükada kocaman da ondan! Ne yesek ne yesek diye düşünüp duruyorsanız buna son verin! Gelin beraber bakalım ne yiyebileceğimize…

Acıktık mı? Haydi Bakalım Ne Yiyebiliriz:

Büyükada Yemek

Büyükada’ya gittiğiniz zaman yiyebileceğiniz birçok şey vardır ve hepsi de birbirinden lezzetlidir!

  • Ada Köftesi: Bu köfte Büyükada’da çok popülerdir. İsmini bile bu adadan almıştır. Büyükada’nın en meşhur yemeğidir ve burayı gezmeye gelen herkesin mutlaka yediği bir yemektir Ada köftesi.
  • Sütlaç: Sütlaç zaten güzeldir ancak Büyükada’nın sütlacı bir başkadır! Sırf buraya sütlaç yemeye gelenler bile vardır. Eğer siz de adaya geldiyseniz mutlaka sütlaç yemenizi tavsiye ederiz.
  • Adalı Köfte: Özellikle turistlerin çok severek yediği bir yemek türü olan Adalı köfte, Büyükada’nın meşhur yemeklerinden biridir.
  • Adalı Kebap: Diğer kebaplara nazaran bu kebap fırında pişmesiyle bilinir ve İstanbul’daki diğer kebaplara göre tadı da oldukça farklıdır. Ancak çok sevilir bu yemek ve herkes tadar bunu!

Büyükada’nın leziz yemeklerinden bahsetmek karnınızı acıktırdı, değil mi? Vallahi benim de acıktı desem yalan olmaz! Şimdi size Aya Yorgi hakkında bir şeyler daha söylemek içimden geldi. Meşhur Aya Yorgi tepesini ve Aya Yorgi kilisesini gördük, sırada ise meşhur Aya Yorgi yokuşu var!

Aya Yorgi Yokuşu

Aya Yorgi Yokuşu

Büyükada’da bulunan Aya Yorgi yukarılarda bir yerlerde. Buraya çıkmak maalesef o kadar kolay değil, hele yaya olarak çıkacaksanız gerçekten oldukça zor! Ancak bu dik yokuş oldukça ünlüdür. Bazı rivayetlere göre de bu yokuşu çıkarken konuşmak kesinlikle yasaktır. O yüzden bu yokuşu çıkarken ağzınızdan çıt çıkmaması gerekir, bilginiz olsun.

Aya Yorgi’de Dilek Dilemek mi? En Sevdiğimiz!

Aya Yorgi Dilek İpleri

Aya Yorgi tepesini gezip, belki yemek yiyip, ama bolca fotoğraf çektikten sonra yapmanız gereken son bir şey daha var! Kilisede dilek dilemek… Her insanın bir dileği vardır. İnançsız nasıl yaşar ki bir insan? Bu noktada neye inandığınızdan çok bir şeye inanmanız daha önemlidir gerçekleşmesi için dileklerinizin. Aya Yorgi’nin enerjisi diye bir şey var bu arada.

Aya Yorgi’de dileğinizi bir kâğıda yazabilir ve ardından kutuya atabilirsiniz. Ya da mum yakıp dilek dileyebilirsiniz. Açıkçası ben mum yakmayı tercih ediyorum. Unutmayın ki, Aya Yorgi’nin ziyareti için özel günler vardır; bunlar 23 Nisan ve 24 Eylül’dür. Eğer bu tarihlerde giderseniz dileklerinizin gerçekleşmesi için oldukça özverili bir şekilde dilek dilemenizi tavsiye ederiz.

Biliyor musunuz, eğer Aya Yorgi’de tuttuğunuz dilek gerçekleşirse, o vakit bu kiliseye geri dönüp şeker ya da kiliseye zeytinyağı getirmeniz gerekmektedir. Bunlar batıl inanç sonuçta. Ama insanoğlu bu minik batıl inançlara bile ihtiyaç duyar zaman zaman.

Büyükada’yı gezip, tepeyi görüp, kilisede tüm enerjinizi yoğunlaştırdığınız zaman eminim ki kendinizi çok huzurlu hissedeceksiniz. Sakın ha sağlık dilemeyi unutmayın! Her şeyin başı o’dur çünkü.

Minik kaçamakların güzel süsüdür Büyükada. Orada dilediğiniz oteli de bulabilmeniz mümkündür bu arada. Eğer giderseniz lütfen bizim yerimize de gezin!

İyi eğlenceler…

İlginizi çekebilir: ”Komedinin İçindeki Dram: Fleabag Dizisi

0

Yazı Yorumları (0)

Bu yazıya ilk yorumu siz yazın!

Yazarlarımız

Siz de yazarlarımız arasında olabilirsiniz! Nasıl mı?

Berfu Şahin

Berfu Şahin

Yazar
13 yazı
6 Yorum
3 Takipçi
Buse Deniz

Buse Deniz

Yazar
12 yazı
6 Yorum
3 Takipçi
İrem Demirci

İrem Demirci

Yazar
8 yazı
6 Yorum
3 Takipçi
Dilan Yıldız

Dilan Yıldız

Yazar
6 yazı
6 Yorum
2 Takipçi
Hakan Tapan

Hakan Tapan

Yönetici
6 yazı
6 Yorum
3 Takipçi
Mert Tunalı

Mert Tunalı

Yazar
5 yazı
6 Yorum
2 Takipçi
Merve Dağlı

Merve Dağlı

Yönetici
5 yazı
6 Yorum
2 Takipçi
Tuna Karaca

Tuna Karaca

Yazar
5 yazı
6 Yorum
3 Takipçi
Ece Yılmaz

Ece Yılmaz

Yazar
5 yazı
6 Yorum
2 Takipçi
Bensu Şahin

Bensu Şahin

Yazar
5 yazı
6 Yorum
2 Takipçi
Betül Çakır

Betül Çakır

Yazar
4 yazı
6 Yorum
3 Takipçi
Mira Yıldız

Mira Yıldız

Yazar
3 yazı
6 Yorum
2 Takipçi
Tuğba Karaman

Tuğba Karaman

Yazar
3 yazı
6 Yorum
3 Takipçi
İrem Soylu

İrem Soylu

Yazar
2 yazı
6 Yorum
1 Takipçi
Deniz Ersoy

Deniz Ersoy

Yazar
2 yazı
6 Yorum
2 Takipçi

BİZİ INSTAGRAM’DA TAKİP EDİN ! @capsulmag

Tekrar Hoş Geldiniz!

Şifrenizi mi kaybettiniz?

Ücretsiz hesabınızı oluşturun