0
01/11/2023
Yazıyı Beğenin & Paylaşın
Yazı Yorumları (0)
01/11/2023
Ölümsüz Mucitler: Graham Bell, Nikola Tesla, Benjamin Franklin ve Daha Fazlası
Tarihe Adını Yazdırmış Büyük Mucitler ve İcatları
Evet, başlıktan da anlaşılacağı üzere tarihin tozlu raflarında sizler için kısa bir yolculuk yaptım ve insanlığa katkı sağlamış, büyük mucitlerin yer aldığı bir liste derledim. Gelin bir bakalım, kimler varmış bu listede.
Benjamin Franklin
Yüzme paletlerinin mucidi. İlk paletlerini ise 11 yaşına geldiğinde yapmıştır. Franklin, çok iyi bir yüzücüydü. Bununla birlikte tekniğini geliştirmek için farklı yollar arıyordu. Çözümü ise ayaklar yerine ellere giyilebilen bir çift palet oldu. Onun icadı kendi deyimiyle, “ressam paletlerine benziyor”du. Bu paletler yaklaşık olarak 25 santimetre uzunluğunda ve 15 santimetre genişliğindeydi. Paletlerin üzerinde ise baş parmakların geçmesi için delikleri bulunuyordu. İcadı o dönemde beklediği gibi yaygın bir biçimde kullanılmadı. Ama ancak onun amacına ulaşmasını sağladı. Bu paletlerle Franklin artık daha hızlı yüzüyordu.
Alexander Graham Bell
Alexander Graham Bell ’ in en büyük icadı aslında ilk metal dedektörü bulmaktı. Bu icadı Başkan James Garfield’ın hayatını kurtarmak için yaptı.
Nikola Tesla
Radyonun öncülerinden kabul edilen Tesla’nın en son icadı olan telsiz kumandalı bir teknedir. Hareketli araçları uzaktan kontrol etme metodları olarak bilinen bu icadını sergilemeyi düşünüyordu. Tesla, tekneyi uzaktan kontrol edince insanlar ona inanamadı. Bunun bilimsel bir açıklaması olduğunu kimse düşünmedi. Tesla, anlattı ama insanlar ona inanmadı. Ve halkın büyük bir çoğunluğu onu, bu yüzden büyücü olarak gördü.
Archimedes of Syracuse ( Arşimet)
Antik dünyanın ilk bilim adamı olarak kabul edilen matematikçi Arşimet, hamamda yıkanırken suyun kaldırma kuvvetini fark ederek bilime büyük katkı sağlamıştır.
Charles Babbage
Charles Babbage, 1791 yılında İngiltere’de doğan ve bilgisayar bilimine büyük katkılarda bulunan bir matematikçi ve mucittir. Babbage, modern bilgisayarın öncülerinden kabul edilir ve “Analitik Makine” olarak adlandırdığı, programlanabilir ve genel amaçlı bir hesaplama makinesini tasarlamıştır. İşte Charles Babbage’in önemli başarıları:
- Diferansiyel Makine: Charles Babbage, matematiksel tabloların hesaplanmasını kolaylaştırmak için diferansiyel denklemleri otomatik olarak çözebilen bir makine olan “Diferansiyel Makine”yi tasarladı. Bu, genel amaçlı bir hesaplama makinesiydi ve mekanik prensiplere dayanıyordu. Babbage, bu makinenin ilk tasarımını 1822 yılında sundu.
- Analitik Makine: Babbage’in en önemli icatlarından biri, modern bilgisayarların öncülü olarak kabul edilen “Analitik Makine”dir. Analitik Makine, programlanabilir bir hesaplama makinesi olup, sayıları depolamak, hesaplamalar yapmak ve sonuçları çıktı olarak üretmek için delikli kartlar kullanıyordu. Babbage, Analitik Makine’yi tam olarak tamamlayamadı, ancak bu icat, bilgisayar biliminin temelini oluşturdu.
Akşemseddin
“Hastalığı göremeyeceğimiz kadar küçük canlılar yaymaktadır.” açıklamasıyla mikrobun keşfedilmesine olanak sağlayan bir bilim adamı, mucit Akşemseddin.
Akşemseddin, dini ve manevi liderliğiyle Osmanlı toplumunda etkili olmuş bir şahsiyettir. İslam alimi, mutasavvıf ve hekim olarak hem dini alanda hem de sosyal alanda önemli katkılar yapmıştır. İstanbul’un fethi gibi tarihi olaylarda oynadığı rol, onun Osmanlı Devleti tarihinde önemli bir figür olarak anılmasını sağlamıştır.
Oliver Evans
1805 senesinde bir buzdolabı prototipi tasarlayan Evans, evlerimizde yiyecek & içeceklerimizi saklayabilmemiz için atılması gereken ilk adımı atmış, büyük mucitler arasında yerini almıştı.
Otto Lilienthal
Planörün mucidi olan Lilienthal, rüzgârlı bir günde yaptığı uçuş sırasında kontrolünü yitirmiş ve evlerden birinin çatısına düşerek hayatını kaybetmiş.
Otto Lilienthal, havacılık tarihinde önemli bir rol oynayan bir mucittir. Uçuş araştırmaları ve planör tasarımları, onun havacılık alanındaki katkılarının temelini oluşturur. Lilienthal’in çalışmaları, Wright Kardeşler gibi gelecek nesil havacılık öncülerine ilham kaynağı olmuş ve uçma teknolojisinin gelişmesine büyük katkı sağlamıştır.
Thomas Andrews Jr
Buzdağına çarparak batan Titanic gemisinin okyanusta gözden kaybolması 2 saat 40 dakika sürmüş ve bu geminin mucidi olan Andrews Jr, hayatını kaybedenlerden biri olmuştu.
Marie Curie
Radyoaktivitenin mucidi olan fizikçi & kimyager Curie, yaptığı çalışmalar sonucu Nobel Ödülü’ne layık görülen ilk kadın bilim insanı olarak tanınır. Ölümü de keşfettiği radyoaktiviteden kaynaklıydı. Kendisini araştırmalarına adamış olan Curie, fazla radyasyona maruz kaldığı için kan kanserine yakalanmış bir mucittir ve 1934’de hayata veda etmişti.
Josephine Cochrane
Günümüzde kullanmakta olduğumuz bulaşık makinelerinin mucididir Cochrane. 1886’da geliştirmiş olduğu bu mekanik makine için kendisine teşekkür eden pek çok insan vardır sanıyorum.
İlginizi çekebilir: ”Meksika Mutfağı: En Popüler 15 Yemek”