0
29/06/2022
Yazıyı Beğenin & Paylaşın
Yazı Yorumları (0)
Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.
İlk yorumu siz yazın!
29/06/2022
Avrupa Birliği Doğa Restorasyonu Yasası Geliştiriyor: Oyunun Kuralları Değişebilir
50 yıl önce, 1972’de Stockholm’deki BM Çevre Konferansı sırasında dünya, çevrenin büyük bir öncelik olduğu sonucuna vardı. Bu yıldönümünü kutlarken, aynı zamanda atalarımızın da bildiği gibi, insanlığın 50 yıllık doğayı koruma konusundaki başarısızlığından dolayı adeta sersemliyoruz. Beklenen Avrupa Birliği’nin doğa restorasyonu yasası teklifi, ezberleri bozacak ölçüde.
‘’Küresel Isınma ve Biyolojik Çeşitlilik Kaybıyla Mücadele İçin Doğaya Dayalı Çözüm’’
Biyoçeşitliliğin kaybı zaten gezegenimizi ve hayatta kalma şansımızı büyük bir riske atıyor. Bilim adamları, sadece bıraktığımız doğayı korumakla kalmayıp, aynı zamanda onu yenilemenin gerekliliği konusunda da önerilerde bulunuyor. Bu, insan faaliyetleri tarafından yok edilen habitatların iyileştirilmesi ve gerektiğinde yeniden yaratılması anlamına gelir.
Geçtiğimiz yıl Royal Society for the Protection of Birds (RSPB), 378 kuş türünün verilerini analiz etti ve son 40 yılda AB genelinde yaklaşık 600 milyon kuşun kaybolduğu sonucuna vardı. Bu her altı kuştan birinin yok olduğu anlamına gelmektedir. 2020’de Avrupa Çevre Ajansı’nın Doğa Durumu raporu, kuşların endişe verici düşüşü de dahil olmak üzere biyoçeşitlilik kaybının, tarım için sulak alanların kurutulmasından yaşlı ormanlardaki azalmaya ve sürdürülemez orman uygulamalarına kadar bir dizi faktörden kaynaklandığını vurguladı.
Mevcut insan faaliyetleri, hepimizin hayatta kalmak için bağımlı olduğumuz doğal yaşam alanlarını aşamalı olarak yok ediyor. AB ise bu duruma engel olmak için kolları sıvadı.
AB’nin Doğa Restorasyonu Yasası Tarih Yazacak Mı?
2030 Biyoçeşitlilik Stratejisinde üstlenilen taahhüdün bir sonucu olarak, Avrupa Komisyonu bir doğa restorasyonu yasası geliştirmektedir. İyi tasarlanmışsa, bu yasa karaları, nehirleri ve denizleri kullanma şeklimizi temelden değiştirerek Avrupa’daki biyolojik çeşitlilik kaybını durdurmanın birkaç ciddi umudundan birini temsil edebilir. Teklif 23 Mart’ta yayınlanacak.
Doğa restorasyonu yasası ile AB ülkeleri doğalarını eski haline getirmek zorunda kalacaklar ama bunun topraklarının ne kadarını hesaba katacağı belli değil. Bu hedef net olmalı, nicel olarak belirlenmeli ve 2030 için belirlenmelidir. Genel Avrupa kara, deniz ve nehirlerinin en az %15’ini eski haline getirmek için kapsamlı bir hedefin benimsenmesini savunuyoruz.
23 Mart’tan sonra pozisyon alma sırası Avrupa Parlamentosu‘na ve üye devletlere gelecek. Biz de onları doğaya yönelik yüksek hedefler için mücadele etmeye ve bir dünya örneği oluşturmaya davet ediyoruz.
İlginizi Çekebilir: ”Dijital Göçebe Vizesi Nasıl Alınır? Şartları Karşılıyor Musun?”
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.
Yazı Yorumları (0)