0
10/12/2023
Yazıyı Beğenin & Paylaşın
Yazı Yorumları (0)
10/12/2023
Dijital Minimalizm: Dijitalde Sadelik
Dijital minimalizm hakkında her şey…
Telefon, tablet vb. gibi dijital platformları iş, iletişim, eğlence, sanat, eğitim alanlarından faydalanmak için kullanıyoruz. Ancak tüm bu cihazların fazla kullanımı, ister istemez düzensizliğe neden oluyor. Tıpkı evimiz, dolabımız, çantamız gibi dağınık olmakla birlikte düzensiz bir kaos yaratıyor. Evet, küçük bir kaos iyi olabilir. Hatta belli bir süre için eğlence ve heyecan verir.
Tıpkı küçük çaplı streslerimiz gibi… Ancak bahsettiğimiz bu kaos durumunda artış olursa, bu durum sağlıklı hissetmenize engel olur. Hayatınızdaki pratiklerde ve kullandığınız eşyalarda minimal bir yaşamı benimsemek konusunda biraz bilginiz vardır. Peki, bunu dijitale nasıl uyarlarsınız? Şimdi size diğer adıyla dijital detoks olan dijital minimalizm pratiklerinden bahsedeceğiz.
Dijital minimalizm derken, hangi dijital araçları kastediyoruz?
En basit örneğini hemen kontrolünüzden çıkan araçlar olarak düşünebilirsiniz. Bunların başında televizyon ve telefon kullanımı (içinde en tehlikeli olan sosyal medya kullanımını barındırır) gelir.
Epostalar, mesajlar, DMler, yorumlar, kaydedilenler, e-bülten abonelikleri, sosyal medya takipleri, telefondaki dosyalar, PC masaüstü, dijital platform üyelikleri, rehberdeki isimler, ekran görüntüleri ve bunlarla birlikte aklınıza gelebilecek her şeyi sıralayabilirsiniz.
Telefon – Uygulama, Rehber, Not, Ekran görüntüsü, İndirilen fotoğraf, SMS, Fotoğraf, Video, belge ya da video olabilir.
Sosyal medya – Youtube, Instagram, TikTok, Pinterest, Facebook, Twitter, Clubhouse, Spotify, Storytel, Netflix, Blu TV, gibi uygulamalar. Bunlarla birlikte Mubi, WhatsApp Linkedin – dm, yorum, kaydedilen, takip edilenler.
Listeleyin
Siz bunlardan en çok hangisini kullanıyorsunuz? Kullandığınız her cihazda, hangi uygulamaları kullandığınızı listelemeniz önemli. Bu uygulamaların hepsini ortaya yığın.
Planlayın
Minimalizmde her şeyi aynı anda yapmamak önemlidir. Bu nedenle planlama yapmanızı tavsiye ederiz. Önce basitle başlayın. Ardından dozu yavaş yavaş artırın. Bundan sonra en sona basit bir şey bırakın. Değişik bir haber: sona doğru sıkılacaksınız. O nedenle lütfen sıkılmadan temizleyin. Sıralamanız şu olsun: basit, zor, basit.
Sosyal medya takibi, kaydedilenler, beğeniler gibi.
Temizleyin
Youtube’de daha sonra izle, Pinterest’te pin, Instagram’da kaydedilen, Twitter’de fav ve bunlara benzer aklınıza gelebilecek her şey. Tüm bunları gözden geçirin. Daha sonra tek tek eleyin.
Dijital Minimalizm İçin Fabrika ayarlarına dönün
Başa çıkamadığınızda en başa dönmek iyi bir tercih olabilir. Bilgisayarınızı ve telefonunuzu belirli aralıklarla fabrika ayarlarına döndürün. Kaybetmek istemediklerinizi ise ayırın. Silme işlemi esnasında en kıymetlilerin ne olduğu ortaya çıkıyor. Bir daha o uygulamaların silinmesi safhasına gelmemeye çalışın.
Dijital Minimalizm İçin Dosyalama
Tüm dosya, uygulama, müzik gibi ürünleri aynı yere kaydetmemenizi öneriyoruz. Klasörleme kültürü edinmeniz iyi olabilir. Örneğin; fotoğraflar için: Fotoğraf ? 2021 ? Tatil ? Bodrum gibi bir klasörleme daha minimal bir görünüm elde etmenizi sağlar.
Senkronizasyon
Bilgisayar, tablet, telefon ve bunun gibi birbiriyle senkronize olan sistemler daha düzenli bir dijital alan oluşturur. Kullandığınız araç her ne ise senkronize bir sistem kurun. Böylelikle bir işi tekrar tekrar yapmazsınız. Aynı zamanda döküman fazlalığından kurtulursunuz.
Bulut sistemleri
Bildiğiniz gibi tüm senkronize sistemler bulutta çalışır. Google Drive bir bulut çözümü olarak hizmet verir. Facebook da yeri geldiğinde aynı işlevi görebilir. Hep aynı yere kaydederek bunların hepsini yedekleyin. Örneğin fotoğraflarınız için gerekirse ücretli bir alan alın Bununla birlikte tüm fotoğraflarınızı dosyalar halinde bu alana koyun. Google Drive, Dropbox, iCloud gibi uygulamalar işinizi görebilir.
Kaynak: ”Rescuetime”
İlginizi çekebilir: ”Klimataryen Beslenme”