0
06/02/2024
Yazıyı Beğenin & Paylaşın
Yazı Yorumları (0)
06/02/2024
Daha Parlak Gelecekler: Güneş Panelleri Eviniz İçin Uygun Mu?
Bu yazımızda, ‘güneş panelleri nedir?’ ve ‘güneş panelleri nasıl elektrik üretir?’ gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Güneş Panelleri Nedir?
Güneş panelleri hakkında bilgi almak isteyen birçok insan için en verimli siteler, sürdürülebilir yaşam içeriklerine odaklanmış sitelerdir. Aynı zamanda bu konudaki araştırmalara kaynak olabilecek makalelerdir. Biz de hem en verimli siteleri hem de en doğru kaynakları tarayarak sizin için güneş enerji paneli hakkında detaylı bilgi topladık.
Güneş paneli sistemi, evde entegre edilebilecek en iyi yenilenebilir enerji kaynaklarından biridir. Bu paneller, güneş ışınlarını emerek elektrik veya ısıya dönüştürmek için kullanılan cihazlardır.
Güneş panelleri nasıl çalışır?
Bu paneller doğrudan evden kurulabilen ve kullanılabilen en yaygın yenilenebilir enerji biçimlerinden biridir. Peki, güneş panelleri nasıl elektrik üretir?
Güneş panelleri çalışma prensibi genel olarak şu şekildedir. Paneller, doğrusal akım ve alternatif akım kablolarından oluşur. Bunlar kabaca silikon hücreleri, metal çerçeve, cam muhafaza ünitesi ve panel üzerinden üretilen elektrik akımını aktarmak için kullanılır.
Gelen ışık öncelikle bir silikon hücresine çarpar. Bu esnada silikon hücrelerin üzerindeki elektronlar harekete geçer. Ardından elektrik akımı akışı başlar. Bu “fotovoltaik (FV) etki” olarak bilinir. Bu da güneş enerji sistemlerinin teknolojisinin genel işlevselliğini açıklar.
Güneş panelleri ne kadar elektrik üretir?
Güneş enerjisi sistemleri, panelin büyüklüğü ve türüne göre farklı miktarlarda elektrik üretir. Bununla birlikte genel ve birim enerji miktarları özelinde, 1 kW’lık fotovoltaik silikon sistem (100 W), 1 kW elektrik üretir.
Paneller, güneşin en tepede olduğu ve panele doğrudan ulaştığı saatlerde kurulduğunda daha iyi enerji üretmektedir. Ancak güneş yıl boyunca farklı açılardan düştüğü için mevsimlere göre güneşlenme oranları farklılık gösterir. Türkiye’de ise günlük güneşlenme süresi ortalama 7 saattir. Bu durumda bir yılda ortalama 2190 kW enerji üretilmiş olacaktır.
Çeşitleri
Bu paneller iki farklı şekilde bulunur. Bunlar;
- Monokristal güneş paneli: Bunlar yüksek dereceli silikondan yapılmıştır. Dolayısıyla yüksek verimlilikle çalışırlar. Performans oranları ise 15-20 oranındadır. Bununla birlikte monokristal paneller sıklıkla uzay istasyonlarında, uydularda da ve ileri teknoloji ürünlerinde kullanılır.
- Polikristal güneş paneli: Bunlar monokristal güneş panellerine göre daha uygun maliyetlidir. Çünkü potada çekme prosesi işlemi gerektirmezler. Polikristal panellerde silikon, ham haldeyken eritilir. Daha sonra bunlar, kare hücre haline getirilir. Bu nedenle bu panelin üretim maliyeti, monokristal hücre yapısına göre daha uygundur.
Kullanım alanları
Güneş enerjisi paneli çok çeşitli alanlarda kullanılabilmektedir. Neredeyse her sektörde kullanılabilir. Bununla birlikte bu paneller en çok elektrik üretiminde kullanılmaktadır. Güneş enerjisinden elektrik üretimi ile güneş enerjisi su ısıtma işlemini de gerçekleştirebilmektedir. Bunların yanı sıra bu paneller, uzaya gönderilmiş olan uyduların elektrik ihtiyacını sağlamak için de kullanılabilmektedir.
Güneş paneli fiyatları
Güneş enerjisi fiyatları, genellikle 1500-5000 TL arasında değişmektedir. Özellikle güneş enerjisi su ısıtma fiyatları ağırlıkla 1500-3000 TL arasındadır. Fiyatlar genellikle kurulacak olan panelin kalitesine ve türüne göre değişiklik göstermektedir.
İlginizi çekebilir: ”Dijital Minimalizm: Dijitalde Sadelik”