içinde ,

Yavaş Yaşam: Bir ‘Hustle Culture’ Panzehiri

Yavaş Yaşam

‘’Sabah altıda sporumu yapıyorum, sonra güzel bir kahvaltı yapıyorum. Sekizde işten çıkıp dokuzda masamın başında oluyorum. Tüm gün yoğun bir şekilde çalıştıktan sonra, akşam arkadaşlarla dışarda yemek yiyorum. Bu esnada saatler su gibi akıyor.’’

Eğer yukardaki bilgiler sizin yaşamınıza benzer veya tıpatıp aynısı ise, ‘’hustle culture’’a yani, acele, hızlı yaşama sahipsiniz demektir. Özellikle Y kuşağının içine doğduğu, büyüdüğü ve yaşadığı bu kültür, artık yerini ‘slow living’e yani yavaş yaşama bırakıyor. İtalyanca ‘dolce far niente’ (boşluğun verdiği keyif, hiçbir şey yapmamanın keyfi) anlamına gelen yavaş yaşam kavramı, son zamanlarda hayatımıza çok fazla girmiş durumda.

Hustle Culture Karşıtı Yavaş Yaşam

yavas yasam bir hustle culture panzehiri blog 1

Yavaş yaşam kavramı genel olarak, kişinin kendi hobilerine vakit ayırması, bedenine iyi davranması ve kendini dinlemesi gibi eylemleri karşılamaktadır. Sanayi devriminden bu yana çok çalışmak ve hızlı, verimli olmak gibi kavramların yerini almış durumda. Yavaş yaşam, bu kavramların zararlı yanlarını azaltmayı ve bunlardan tamamen arınmayı amaçlar. Tüketim çılgınlığını da bu yolla hedef alan bu anlayış, aslında tüketim toplumuna bir tepki olarak da doğmuştur diyebiliriz.

Koşuşturma Kültürünün Zararlı Etkilerinden Arınmak

İçinde bulunduğunuz yaşamda sizi olumsuz etkileyen unsurları bir gözden geçirin. Hatta bir kâğıt kalem alın ve aklınıza gelen tüm olumsuz etkenleri not alın. Yavaş yaşam anlayışını hayatınıza uyarlamak istiyorsanız, sizi yoran her şeyin üzerini çizin. Bunlar, yoğun çalışma saatlerinizi, devamlı başarılı olmak için çabalama arzunuz, içi tıka basa dolu ama hiç işinize yaramayan gardırobunuz ve hatta maruz kaldığınız sosyal medya içerikleri bile… Dahası… Sosyal medyanın kendisini de bu listeden çıkarabilirsiniz.

Kısacası, zamanınızı paraya çevirmenize veya onu daha verimli kullanmadığınızı hissettiğinizde sizde suçluluk hissi yaratan her şeye elveda deyin.

Yavaş Yaşam İçin Ne Yapabilirim?

Yapmanız gerekenler çok basit:

  • Deniz kenarında yoga yapın,
  • Ormanda yürüyüşe çıkın,
  • Kitap okumak veya sergi gezmek için vakit ayırın,
  • Tüketim çılgınlığını besleyen mikro trendlere göre alışveriş yapmayın,
  • İkinci el giysileri veya mobilyaları satın almayı tercih edin,
  • Aromatik otlar yetiştirin,
  • Evde yemek pişirin,
  • Sürdürülebilir yaşam pratikleri edinin.

Kaynak: Talkspace

İlginizi çekebilir: ”Dijital Göçebelik: Hangi Ülkeler Vize Veriyor?

Bildir

Ne düşünüyorsunuz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GİPHY Uygulama Anahtarı ayarlanmadı. Lütfen ayarlar değerini kontrol edin

Capsulmag tarafından yazıldı

Doğa Restorasyonu

Bilinmeyen Tarihlere Ertelenen Doğa Restorasyonu Yasası: Yeniden ve Yeniden!

Instagram

Instagram Çöktü Mü?