0
29/06/2022
Yazıyı Beğenin & Paylaşın
Yazı Yorumları (0)
29/06/2022
Bilinmeyen Tarihlere Ertelenen Doğa Restorasyonu Yasası: Yeniden ve Yeniden!
Bu senenin başından beri Avrupa Birliği (AB), tüm dünyayı etkileyecek bir doğa restorasyonu yasası düzenleyeceğini duyuruyor. Bu yasa önerisi, en son Mart ayında bilinmeyen bir tarihe ertelenmişti. Şimdilerde AB Komisyonu, yeniden biyolojik çeşitlilik kaybını tersine çevirmek için yasa önermeye hazırlanıyor.
Bilinmeyen Tarihli Yasa Önerisi Neyi İçeriyor?
AB, son otuz yılda biyoçeşitlilik kaybını yavaşlatmayı kısmen de olsa başarmıştır. Ancak sera gazı emisyonları, endüstri ve taşıma gibi kaynaklardan oluşan emisyonlar, hava ve sudaki kirlilik düzeyleri konusundaki hedeflerini henüz gerçekleştiremedi. Avrupa’nın iklim hedeflerine ulaşması için doğayı restore etmesi şunları sağlayacak:
- Sağlıklı ekosistemler oluşturulabilecek,
- Isınma azaltılacak,
- Doğal afetler önlenebilecek,
- Gıda güvenliğine katkıda bulunmaya yardımcı olacak.
Belirlenen hedeflere ulaşılması halinde, Avrupa ekonomisi de bundan olumlu bir şekilde etkilenecek.
Doğa Restorasyonu Yasası Hedefleri
Mayıs 2020’de Avrupa Komisyonu, AB’deki kara ve denizlerin en az %30’unu yasal olarak korumayı taahhüt eden bir strateji yayımlamıştı. Bu, 2030 Biyoçeşitlilik Stratejisi olarak anılıyor. Yeni doğa restorasyon yasası ise, 2050 yılına kadar tüm ekosistemlerin iyi durumda olmasını amaçlıyor. Bununla birlikte 2030 yılına kadar ölçülebilir sonuçlar elde edilmesi de hedefler arasında.
Yayımlanacak yeni yasa, özellikle yüksek karbon depolama potansiyeline sahip ve afetlerin etkisini azaltmak için gerekli alanlara odaklanacak. Bunun yanında ekosistemlerin sürdürülebilir kullanımını, gelişmiş bilgi ve takibini sağlayacak.
Bu bağlamda üye devletlerden, 2030 yılına kadar habitatlar ile türlerin korunması talep edilecek. Aynı zamanda bu devletlerin mevcut ekosistemlerde bozulma olmaması için mücadele etmesi de gerekecek. Yasa, 2030 yılına kadar AB’nin kara ve deniz alanlarının en az yüzde 20’sini kapsayacak. 2050 yılına kadar ise restorasyona ihtiyaç duyan tüm ekosistemleri kapsayacak.
Çiftçilerin Desteği Çok Önemli
Tarımsal alanda uygulanan bir dizi ekolojik ilkeyi kapsayan agroekoloji, daha sürdürülebilir bir gıda sistemi yaratmanın iyi bir yoludur. Agroekoloji kapsamında gerçekleştirilecek restorasyon çalışmaları için yıllık yaklaşık olarak 7 milyar avro harcanması bekleniyor.
Ancak COPA-COGECA’nın (Committee of Professional Agricultural Organisations-General Confederation of Agricultural Cooperatives) bir sözcüsü, Ortak Tarım Politikası’ndan (Common Agricultural Policy) sağlanan finansmanın yeterli olmadığını belirtti. Sözcü, aynı zamanda Avrupa Komisyonu’ndan daha somut finansal planlama yapılması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.
Çiftçi örgütü ise yasada aşırıya kaçılmaması konusunda uyarıda bulunuyor. Tüm önlemlerin gönüllü olması gerektiğini ve arazi sahibinin tam kabulü ve anlayışı ile harekete geçilmesinin önemi konusunda açıklamalar yaptı.
Doğa restorasyonu yasası önerisi henüz gerçekleşmedi. Beklentimiz, biyoçeşitlilik kaybını tersine çevirecek olan bu etkili yasa önerisinin bir an önce teklif edilmesidir. Umarız, bu konuda tüm dünya devletleri gereken özeni gösterir ve bu sorumluluğu üstlenir.
İlginizi Çekebilir: ”Avrupa Birliği Doğa Restorasyonu Yasası Geliştiriyor: Oyunun Kuralları Değişebilir”