0
08/11/2023
Yazıyı Beğenin & Paylaşın
Yazı Yorumları (0)
Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.
İlk yorumu siz yazın!
08/11/2023
Dünya Nüfusu 8 Milyar’ı Geçti! Çok Mu Az Mı?
Birleşmiş Milletler Nüfus Bölümü demograflarına göre 15 Kasım 2022’de gezegendeki 8 milyarıncı insan doğdu. Tabi ki bu her zaman bir tahminden öteye gidemiyor. Çünkü her an Dünya’da yaşayan herkesin gerçek zamanlı bir sayımı yoktur. Dolayısıyla bu da her zaman bir hata payı olduğu anlamına gelir. Ancak 2022 yılında doğan bir bebeğin 8 milyarıncı insan olduğundan şu an için eminiz.
Ve Bu Sene Dünya Nüfusu 8 Milyarı Geçti!
BM tarafından Çarşamba günü yayınlanan verilere göre, 2021’de Hindistan’da 23 milyondan fazla doğum gerçekleşti. Hatta artan nüfusu ile 2023 sonlarında dünyanın en kalabalık ülkesi olarak Çin’i bile geçmesi bekleniyor. Yani, hızlı nüfus artışının büyük bir payı bu ülkeye ait diyebiliriz.
11 Temmuz, her sene dünya nüfus günü olarak kutlanıyor. Bunun nedeni ise dünyadaki nüfus kaynaklı problemlere dikkati çekmek. BM verilerine göre dünya nüfusu, 1999’da 6 milyara ulaşmıştı. Daha sonra 2011’de 7 milyarı, 2022’de 8 milyarı buldu. UNFPA’nın “2023 Dünya Nüfusunun Durumu Raporu”na göre, şu anda güncel rakam 8 milyarı geçti.
Peki Sizce 2100 Yılında Dünyada Kaç İnsan Olacak?
Takvimin 2100’e döndüğünü görmek için gelecekte doğacak çocuklarla birlikte kaç kişi daha yaşıyor olacak? Bugün yaşayan insan sayısını saymanın zor olduğunu düşünüyorsanız, küresel nüfusu yaklaşık 80 yıl sonrasına doğru bir şekilde tahmin etmek neredeyse imkansızdır.
Bu tabi, doğum oranları, ölüm oranları ve hareket – “cinsiyet, ölüm ve göç” hakkında sayısız tahmin gerektirir. Nüfus bilimci Jennifer Sciubba’nın da dediği gibi, ”2000 yılında tahmini dünya nüfusu 6,09 milyardı ve bu, milenyumun başında neredeyse 410 milyon daha fazla olacağını tahmin eden 1973’ün BM demografçıları için sürpriz oldu”
Elimizdeki en iyi tahmin – BM nüfus bilimcilerine göre orta senaryo – 2100 yılına kadar küresel nüfusun 10,4 milyar civarında sabitleneceği yönünde. Bu sayının anlamı – ve hatta buna inanıp inanmadığınız – gezegenin geleceği, bundan on yıllar sonra küresel güç yapısı ve hatta insan olmanın amacı hakkında ne düşündüğünüz hakkında çok şey söylüyor.
Dünya Bu Kapasiteyi Çoktan Aştı!
Her yeni bir insanı, taşıma kapasitesini çoktan aşmış sıcak ve kalabalık bir gezegende daha fazla tüketen, karbon yayan bir birey olarak, bırakın 10,4 milyarı, 8 milyar insan fikri bile iklim ve çevre felaketine giden bir yol.
Bu, 18. yüzyıl İngiliz din adamı ve iktisatçısı Thomas Malthus’un “nüfusun gücünün dünyadaki güçten sonsuz derecede daha büyük olduğunu” yazan acımasız kehanetlerine kadar uzanan eski bir korkudur.
Şimdiye kadar yanlış olduğu kanıtlandı – bugün Malthus’un zamanından 7 milyardan fazla insan daha büyük bir küresel nüfusa sahip olsa bile, hayat çok daha iyi ve ortalama olarak daha uzun – ancak etkisi çevreciliğin belirli köşelerinde hala hissediliyor.
Gerçek şu ki, insan nüfusu karmaşıktır ve bu konuda yanılmanın 8 milyar yolu olabilir. Aşırı nüfusla ilgili hararetli korkular, Dünya’nın taşıma kapasitesinin sabit olmadığı ve hiçbir zaman sabitlenmediği gerçeğini görmezden geliyor. Teknolojik ilerlemeler, iyileştirilmiş verimlilik ve değişen tüketim kalıpları, dünyayı daha iyi bir yere götürebilir.
8 Ülkede Nüfus Artışı Yoğunlaşacak
UNFPA verilerine göre, 8 ülkede dünya nüfusundaki artışın yoğunlaşacağı tahmin ediliyor. Bu ülkelerin Mısır, Etiyopya, Hindistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Nijerya, Pakistan, Filipinler ve Tanzanya olacağı öngörülüyor.
Bu ülkelerin, 2050 yılına kadar dünya çapında nüfusun öngörülen artışın yarısını oluşturması bekleniyor.
Türkiye Yoğun nüfuslu Ülkeler Arasında 18. Sırada Yer Alıyor
TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre, Türkiye, 85 milyon 279 bin 553 kişilik nüfusa sahip. Ve bu nüfusla 194 ülke arasında 18’inci sırada yer aldı.
Toplam nüfusumuz, dünyadaki toplam nüfusunun yüzde 1,1’lik oranına denk geliyor.
Kaynak: The Highlight by Vox
İlginizi çekebilir: ”Tehlikeli Tiktok Akımı Gittikçe Yayılıyor!”
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.
Yazı Yorumları (0)
Yazarlarımız
Siz de yazarlarımız arasında olabilirsiniz! Nasıl mı?