içinde

Bambu Giyim: Nereden Bulabilirsin? Faydaları Nedir?

Bambu Giyim

Bambu giyim” hakkında, özellikle de çekmecelerinizi seçmenin daha çevre dostu bir seçim olduğu konusunda şüphesiz bir iki şey duymuşsunuzdur. Kendinizi bambu stat kullanmaya ikna etmenin yollarını arıyorsanız, bu ‘görünüşte doğa dostu olan’ gardırobunuzu biraz dağıtacağız.

Bambu İç Giyim Nedir?

Gerçek bambu dallarından yapılmış bir dizi külot hayal ediyorsanız, doğru yoldasınız demektir. Bambu dallarından yapılmış kıyafetler genel olarak bambu iç giyim olarak adlandırılmaktadır. Bununla birlikte bambu iç çamaşırı yapmak için, gerçek bambu dalları hasat edilir ve oldukça harika bir tekstil işleme teknolojisinin yardımıyla, çok ince ve yumuşak bir iplik olduğu bilinen viskoz rayon olarak bilinen bir elyafa işlenir.

Bambu Giyim Faydaları Nelerdir?

Bambu iç çamaşırları antibakteriyeldir. Aynı zamanda nem emicidir ve kokulara direnme kabiliyetine sahiptir. Bununla birlikte, sürdürülebilir tarafta büyüyen bambu, pamuğun yaptığı gibi büyük miktarda su ve herhangi bir böcek ilacı gerektirmez. Aslında, bambu, pamuğun başarılı bir şekilde büyümesi için ihtiyaç duyduğu su miktarının sadece üçte birini kullanır (bu da ona yukarıda bahsedilen nemi çok daha iyi tutma kabiliyeti verir).

Bambu kullanmaya başlamanız için diğer bir harika sebep ise, süper hipoalerjenik olmalarıdır. Hassas bir cilde sahipseniz, bambu iç çamaşırları sizin için şahane ürünlerdir. Pamuklu iç çamaşırlarıyla karşılaştırıldığında, bambu iç çamaşırları bakteri tutmaz, bu da tahriş olma olasılığınız daha düşük olduğu anlamına gelir.

Bambu İç Çamaşırı (Bambu Külot) Özellikleri Nelerdir?

Bambu iç çamaşırının özellikleri genel olarak şu şekildedir:

  • Daha yumuşak: Bu malzemeden yapılan iç çamaşırı ipekten daha hassastır . Bununla birlikte gün boyu konfor sağlar. İç çamaşırlarının çoğu rahatsız edici ve kaşıntılı olabilir. Ancak bambu boksörler (boxer) ve bambu külotlar sizi, yumuşaklık hissi ile daha rahat hissetmenize olanak tanır.
  • Daha Hızlı Kuruma: Bambu iç çamaşırı ve bambu külotlarda küçük delikler ve boşluklar bulunur. Bu boşluklar toplanan nemin havalandırılmasını ve buharlaşmasını sağlar. Bu sayede ne kadar terlediğinize bakılmaksızın hoş bir rahatlık hissi bırakır.
  • Termo Kontrol: Ne kadar çok çalışırsanız çalışın, Viskoz bambu kumaşı tüm aşırı ısıyı atar. Bunun yanı sıra serin ve ferah hissetmenizi sağlar. Kumaşın kendisi son derece nefes alabilir olduğundan havasız kalma gibi bir sorunla karşılaşmazsınız.
  • Kokuya Dayanıklı: Bambu sürgününün antimikrobiyal ve nefes alabilen doğal özelliği bulunur. Bu özelliği sayesinde gündüz veya gece boyunca aşırı nem veya ısıdan kaynaklanan tüm kokuları emerken iç çamaşırına ferahlık verir.
  • Hipoalerjenik: Hassas cilde sahip olanlar için bambu külot mükemmel bir seçenektir. Kaşıntı ve / veya sinirlilikten muzdarip kişiler, alerjilerine doğal bir çözüm olarak bu giyim opsiyonunu tercih edebilirler. Hipoalerjenik özelliği, pamuk gibi liflerden farklıdır. Bu da insan yapımı olan bakterilerden nadiren enfekte olduğu anlamına gelir.

Görüldüğü gibi bambu iç giyim ürünleri son derece kullanışlıdır. Aynı zamanda termal rahatlığı açısından da çokça tercih edilmektedir. Bu ürünlerin faydalarının yanı sıra en çok merak edilen konulardan birisi de bambu iç çamaşırı fiyatları… Sizi sadece şunu söylemek isteriz, bazı web sitelerinde yer alan bambu iç giyim ürünlerine baktığınız da göreceksiniz ki fiyatlar gayet uygun. Bu ürünlerin diğer eş değer ürünlerle aynı olduğunu fark edeceksiniz. 

Bambuyu Sürdürülebilir Yapan Nedir?

Bambu

Bambu bir ağaç değil, daha çok hızlı büyüyen bir çim türüdür. Hatta bambu için dünyanın en hızlı büyüyen yeşilidir diyebiliriz. Bu nedenle yenilenebilir bir kaynak olarak sınıflandırılır. Ayrıca, genellikle büyümek için herhangi bir sulama veya gübreye ihtiyaç duymaz. Hasat edildiğinde, kökler toprakta bozulmadan kalır, yani toprak erozyonu da olmaz ve yeni bambu aynı kök sisteminden yeniden büyüyebilir.

En İyi Bambu İç Çamaşırını Nerede Bulabilirim?

Bambu iç çamaşırlarıyla ilgili harika olan şey, bambu boxer ve bambu külot gibi şeyleri benimseyen pek çok markanın olması, böylece stil, renk ve tasarım açısından bir sıkıntı yaşamayacaksınız. En iyi bambu iç giyim markalarını aşağıda bulabilirsiniz.

  • Q-EN Bambu
  • Baserange
  • Hara the label
  • Vee underwear
  • Boody

Bambu Çevre Dostu Ürünler Arasında Özel Bir Yere Sahip

Bambunun en büyük avantajı hızlı büyüyen bir bitki olmasıdır. Bu nedenle doğa dostu olması bakımından daha iyi bir ekin olarak değerlendiriliyor. Aslında ekimi yapılan bilinen 1500’den fazla bambu türü vardır. Bambuların hızlı büyümesinin ardında ise evrimsel adaptasyon olduğu biliniyor. Yoğun ormanlarda yetişen bambu güneş ışığına en kısa sürede erişebilmeye ihtiyaç duyar. Bunu sağladığı taktirde hızla büyür. Genelde bir bambunun erginliğe erişmesi 4-5 yıl sürüyor. Bununla birlikte 30 metre boya sahip olabiliyorlar. Büyüme sezonlarında odunsu gövdelerini geliştiren bambular bu süreçte güçlü lifler üretiyorlar. Hatta bambu ürünlerin çok tercih edilme sebeplerinden biri de budur.

Bambu bitkisinin toprakları rizom ağı ile kendi kendine üreyebilmektedir. Bu da ekilebildiği her yerde hızla çoğalmasını ve yayılmasını sağlıyor. Ayrıca bambular toprağın yapısını iyileştirme özelliğine sahiptir. Bu sayede erozyona ve toprak kaymalarına engel oluyor. Yani çevresel anlamda oldukça faydalı bir bitkidir.

Peki Sürdürülebilir Bir Bitki Midir?

Bu soruyu yanıt vermek için aşağıdaki koşullar hakkında bilgi sahibi olmamız gerekir:

  • Hammaddenin kaynağı
  • Yetiştirme yöntemi (su ve kimyasal girdiler)
  • Nakliye koşulları
  • İşleme süreci (enerji, su ve kimyasal kullanımı dahil)

Rayon, bambudan elde edilen en yaygın kumaş türüdür. Bunu viskos ya da eko-kaşmir olarak da duyabilirsiniz. Rayon yüksek derecede işlenir. Aynı zamanda yoğun kimyasal girdi gerektiren bir üründür. Hatta bambu ismini muhtemelen duymuşsunuzdur.

Rayonun böyle anılmasının sebebi biraz daha ekolojik göstermek olabilir. Bambu gövdeleri yakıcı bir soda içerisinde bekletilmektedir. Bunun nedeni, liflerinin kolay bir şekilde parçalanabilmesidir. Ardından liflere beyazlatma işlemi yapılır. Bu işlem sodyum hidroksit ya da karbon disülfit ile gerçekleştirilmektedir. Bu işlemler sırasında çok yoğun olarak su da kullanılıyor. 

Kimyasal ve ağartıcı kullanımı bambudan üretilen kağıt ve tuvalet kağıtları için de bu çok yüksek miktarda su geçerlidir. Dolayısıyla bambu tuvalet kağıdı alırken dikkat etmelisiniz. Yani bir yeşil aklama kurbanı olmamaya özen gösterin.

Bambu ürünlerin nakliyesi konusu da oldukça merak edilmektedir. Bu ürünlerin büyük bir bölümü dünyaya Çin’den dağıtılıyor. Format Stewardship Council tarafından sertifikalandırılan bambu ormanlarından elde edilen bambu ürünlerde bile nakliye sırasında salınan karbon sorgulanması gereken bir şey. Bunun nedeni ise her halükarda çok yol kat edilmiş olacağı.

Hangi Ürünler Bambudan Üretiliyor?

Bambu Ürünler

Bambu’dan yapılan ürünler oldukça çeşitlidir. Ancak temel olarak bu ürünleri beş başlıkta toplayabiliriz:

Kağıt Ürünleri

Bambu kağıt ürünlerinde kullanılmaktadır. Bunun arka planında ormansızlaşmayla mücadele yer alıyor. Baskı amaçlı kullanılan kağıtların yanında daha çok çeşitli alanlarda da kullanılan bambu, tuvalet kağıdı ve kahve filtresi yapımında da yer alıyor. Ayrıca bambu paketleme ürünlerinin de piyasadaki pek çok alternatife göre daha sürdürülebilirdir. 

Giyim ve Tekstil

Bambu kumaşları sık olarak giyim sektöründe kullanılmaktadır. Pamuk gibi talepkar bitkilere göre daha çevre dostudur. Bunun dışında bambu, yukarıda da konuştuğumuz gibi- her zaman o kadar da çevre dostu olamayabiliyor.

Keten gibi bambu kumaşlar daha güçlü ve dayanıklıdır. Bununla birlikte nefes alır, su emici ve hızlı kuruyan yapıya sahiptirler. Bu nedenle çevre dostudur. Aynı zamanda genel tüketim ürünlerinde git gide popülerleşiyor. Öte yandan tamamen organik bambu tekstil ürünü bulmak oldukça zor. Bambu tercih ederken bunu göz önünde bulundurarak dikkatli olmanızda fayda var.

Plastik Yerine

Plastiğe gerçekten alternatif olabilecek ham maddelerin başında bambu gelmektedir. Pek çok tek kullanımlık plastik yerine birden fazla seferde kullanabileceğiniz bambular var. Pipetlerden çantalara, kahve kaplarından telefon kılıflarına, saatlerden bebek bezlerine birçok ürünün yapımında kullanılabilmektedir. Üstelik bambu bebek bezleri ve pedler plastik alternatiflerine göre doğada kısa sürede yok olabilme özelliğine sahip.

Bambu Atığından Yapılan Ürünler

Bambu Ürünler

Bambu “cipsi” ile yapılan bambu lifi ve partikülleri içeren ürünlerin olduğunu biliyor muydunuz?  Çoğunlukla da kömür, Petre veya gaz yerine biyoenerji üretmek için kullanılıyor. Bununla birlikte daha az karbon salarak çevre dostu bir mangal keyfi sunabiliyor.

Bunların yanı sıra ilginç bir bilgi daha verelim: bambu kömürü Sahra-altı Afrika’daki odun kullanımını %64 azaltacak kadar enerji üretebiliyor. Bambu atıklardan üretilen aktif karbon ise bildiğimiz gibi sağlıkta oldukça sık kullanılan bir ürün olmuştur.

Sürdürülebilir yöntemlerle üretilen bambu oldukça çevre dostudur. Ama kurtarıcımız değildir. Elbette bambunun daha ekolojik bir gelecek sunduğunu söyleyebiliriz. Bunu söylerken şuna da dikkat çekmek istiyoruz: işleme koşullarından dolayı bambunun yeşil aklama için kullanılmamasına dikkat etmemiz gerekiyor. Daha sürdürülebilir olması için daha temiz üretim ve işleme süreçlerinin geliştirilmesine elzemdir.

Belki her sektörde ahşap ve sentetik malzemenin yerine kullanılamaz. Fakat yine de git gide yaygınlaştığını söyleyebiliriz. Bambulardan üretilen biyoplastik gibi malzemelerin farklı sektörlerde yaygınlaştığını da aklımızdan çıkarmamamız önemli.

Tüketici olarak önemli sorumluluklarımız arasında şu vardır: tüketim davranışlarımızda daha “yerel” ve sürdürülebilir şekilde üretilmiş ve ormandan ürüne olan yolculuğu şeffaf olan bambuyu tercih etmek! Bu noktada tüketici olarak yine ve yeniden gücümüzü hatırlatmamız, bir sonraki tüketim davranışımızı büyük ölçüde etkileyecektir.

Bambu Giyim Kumaşları

Bambu Asya topraklarında yetişen bir bitkidir. Bu kumaşlar, bambu bitkisinin hamur haline getirilip sonra liflerine ayrıştırarak iplik üretilmesi ile elde edilir. Bundan sonra çeşitli işlemlerden geçerek ortaya kumaş çıkarılır.

Bambulu kumaş boyandığında ışıltılı görünüm kazanır. Bunun yanı sıra renk kısıtlaması yoktur. Yine de kumaşlarda pastel tonlarla daha ağırlıklı olarak karşılaşırız. Bambu 21. yüzyılın elyafıdır. Bununla birlikte gelecekte kullanımının daha büyük oranlara ulaşacağı düşünülmektedir. Bambulu kumaştan aşağıdaki ürünler üretilebilir:

  • Kundak
  • Battaniye
  • Çocuk tulumu
  • Gömlek
  • Havuz pançosu
  • Banyo ve deniz sonrası bezi
  • Puset üzerine örtü
  • Ağız silme bezi
  • Emzirme örtüsü
  • Uyku tulumu dikilebilir.

Bu makaleden anlayacağınız üzere, bambu bitkisi doğada çok çabuk büyüyen ve hızla çoğalan bir bitki olduğundan neslinin tükenmesi zordur. Bununla birlikte doğada kısa sürede kaybolması sebebiyle bambudan yapılan ürünler doğa dostu ürün olarak kabul edilir. Bu nedenle alışveriş alışkanlıklarınıza bu ürünlerden satın alma eylemini de eklemenizi tavsiye ederiz.

Bu ürünleri satan birçok e-ticaret sitesi ve online mağazalar bulunmaktadır. Ayrıca fiyatları çok uygun olan ürünler de mevcuttur. Özellikle bambu iç giyim alışkanlıklarınız için sıkça tercih edebileceğiniz bazı markaları sizin için yukarda sıraladık. Bu mağazalardan ihtiyacınız ürünleri bulabilir ve rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Kısa bir not daha: Unutmayın, sürdürülebilir çevreye en büyük desteğimiz bilinçli bir tüketici olmakla sınırlı değildir. Aynı zamanda bu yararlı tüketim alışkanlıklarınızı etrafınızla paylaşmanızdır. Onlara daha iyi bir gelecek için satın alma alışkanlıklarına neler ekleyebileceklerini anlatmanız önemlidir.

Bu makaleyi sevdiklerinizle veya sosyal medyada paylaşarak daha fazla kişiyi bilgilendirmemize yardımcı olabilirsiniz. 

İlginizi çekebilir: ”Atıksız Adım: Bulaşık Süngeri Yerine Kabak Lifi Kullanmak

Bildir

Ne düşünüyorsunuz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GİPHY Uygulama Anahtarı ayarlanmadı. Lütfen ayarlar değerini kontrol edin

Capsulmag tarafından yazıldı

Dünyaca Ünlü Mimari Eserler

Dünyaca Ünlü Mimarlar: Kimlerdir, Projeleri Nelerdir?

The Lunchbox

Tutkunlarına Özel Gastronomi Filmleri