0
23/09/2023
Yazıyı Beğenin & Paylaşın
Yazı Yorumları (0)
Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.
İlk yorumu siz yazın!
23/09/2023
Para Karşılığında Üzerinizde Deney Yaptırır Mısınız?
Bu soruya yanıtınızı yorumlara mutlaka yazın. Yanıtınız ne olur bilemiyoruz ancak bunu yaptıran birçok insan var. Ve bu durum oldukça tartışma yarattı!
Belki dizi veya filmlerde rastlamışsınızdır; insan deneklere klinik deneylerde kullanılmak üzere para ödendiğine dair sahneler. FluCamp da hastalıkların veya tedavi yöntemlerinin insanlar üzerinde test edilmesi için yüksek ücretler vaat eden şirketlerden biri. Bu deneylere katılmış bir kişinin deneyimlerini öğrendik. Merak ettiyseniz, detaylara buyurun
VICE Röportajları
Birleşik Krallık’taki yüksek yaşam maliyetleri göz önüne alındığında, özellikle öğrenciler ve gençler için bu deneylerin oldukça cazip bir gelir kaynağı olduğu iddia ediliyor. Klinikler, sosyal medya aracılığıyla reklam yaparak gençlere kolayca ulaşıyorlar.
Birkaç yıl önce FluCamp’a katılan bir kişi, “Deneme sürecimin tamamlanmasının ardından, on günlük karantina için iki farklı ödeme alarak toplamda 3 bin sterlin (72.735 TL) kazandım” şeklinde konuşuyor.
23 yaşındaki Florence Ainslie, “Instagram ve Facebook’ta çok sayıda reklam görmeye devam ettikten” sonra TikTok’ta süreci belgeledi.
Florence, VICE‘a şöyle açıklıyor: “Para nedeniyle bu deneylere katıldım. Karantina sürecinde düzenli bir işim yoktu. İlk ziyaretimiz için 20 sterlin (485 TL) ve ikinci ziyaretimiz için yaklaşık 50 sterlin (1210 TL) seyahat masrafımız oldu. Gerçek deneme süresi 11 gün olduğu için yaklaşık 3.600 sterlin (87.280 TL) ödeme aldım. Ayrıca, bu ödemeler gelir vergisinden muaf.”
FluCamp, grip ve diğer solunum yolu hastalıkları için aşıları ve antiviral ilaçları test ediyor.
Katılımcılara virüs, tedavi veya plasebo uygulanıyor ve sonrasında belirli bir süre boyunca tepkileri gözlemleniyor. Bir virüsle kasıtlı olarak enfekte olmak, korkutucu bir deneyim gibi görünebilir.
VICE’a konuşan Andrew Catchpole, deneklerin sağlık kayıtlarına bakıldığını ve ciddi etkilerin olasılığının düşük olduğunu gösteren katılımcıların seçildiğini belirtiyor.
Catchpole ayrıca, kendi genel sağlık değerlendirmelerini ve taramalarını, kan testlerini de içeren bir süreç gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Catchpole, katılımcıların ruh sağlığının iki haftalık bir izolasyon dönemine dayanabilmesini sağlamaya çalışmanın da deneyin bir parçası olduğunu vurguluyor.
“Deneme aşamasından geçmek kesinlikle kolay değil. Kan testi veya diğer sağlık/yaşam tarzı faktörleri nedeniyle reddedilen birkaç arkadaşım var. Örneğin son zamanlarda nezle veya grip geçirdiyseniz, bu çalışmaya katılamazsınız.”
Birçok şirket, egzama ve astım tedavileri, doğum kontrolü ve diğer yeni ilaçlar için klinik deneyler yürütüyor.
Ulusal Sağlık ve Bakım Araştırmaları Enstitüsü’ne göre, yalnızca Birleşik Krallık’ta 100’den fazla şirket, klinik deneyleri yürüten veya kolaylaştıran, yılda 2,7 milyar sterlinin üzerinde bir değere sahip klinik araştırma endüstrisine sahiptir.
İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu’nun (MHRA) bir sözcüsüne e-posta yoluyla sorulduğunda, “hiçbir klinik araştırmanın risksiz olmadığını” ve yürürlükteki “sıkı protokollere” rağmen bu mümkün olmadığını açıkça belirtti. Sözcü, lisanslı ilaçlar veya dozlar veya uygulamalar hakkında daha fazla araştırma yürüten tedavileri içeren denemelerin en düşük riski oluşturduğunu belirtti.
Böyle bir çalışmada yer alan katılımcı, şu şekilde ifade ediyor: “Benim düşüncem şu: İnsanlar her hafta sonu bilmedikleri şeyler yapıyorlar ve herhangi bir sorun yaşamıyorlar. En azından, tıbbi olarak kontrol edilen bir güvenli ortamda bunu yapmak daha iyi.”
Bu tür deneyler ülkemizde yapılıyor olsaydı buna katılır mıydınız?
Görüşlerinizi yorumlara yazabilirsiniz!
İlginizi çekebilir: ”Kendine Ne Kadar Güveniyorsun?”
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.
Yazı Yorumları (0)
Yazarlarımız
Siz de yazarlarımız arasında olabilirsiniz! Nasıl mı?